Rodi

‘We bekijken elkaar niet, maar respecteren elkaar’
Maak kennis met naturisme tijdens open dag De Vrije Vogels

Mark (vooraan) bij het zwembad van De Vrije Vogels. (Foto: aangeleverd)

MIDWOUD - Naturistenvereniging De Vrije Vogels houdt zondag 3 juni haar jaarlijkse open dag. Op het terrein in Midwoud kan iedereen deze dag op een laagdrempelige manier kennismaken met naaktrecreatie. Zowel dagbezoekers als kampeerders zijn van harte welkom. De redactie van West-Friesland op Zondag wilde alvast een voorproefje, bezocht de camping en sprak met pr-man Marco de Jong (46) en Mark Bekkennutte (19) uit Wognum, die de jeugdactiviteiten verzorgt.


“De camping heeft een erg gemoedelijke sfeer”, vindt Marco, die zich bij De Vrije Vogels als een vis in het water voelt. “Eigenlijk is het net een klein dorp. De sociale controle is groot en dat is alleen maar goed. Iemand met verkeerde bedoelingen valt meteen op. Dat is hier overigens nog nooit voorgekomen. Elke gast moet lid zijn van de Naturisten Federatie Nederland (NFN). Wanneer iemand ongewenst gedrag laat zien, kan dat leiden tot beëindiging van het lidmaatschap.”

Aparte mensen
Zelf werd Marco tien jaar geleden door zijn vriendin ‘overgehaald’ om een keer bij De Vrije Vogels te gaan kijken. “In eerste instantie voelde ik daar weinig voor. Ik had ook best wat vooroordelen over zo’n camping en had het idee dat daar alleen ‘heel aparte mensen’ kwamen. Tóch ben ik met mijn vriendin meegegaan en het bleek allemaal erg mee te vallen. Advocaten, bouwvakkers, leraren, stratenmakers; het publiek is heel divers. Bovendien loop je op de camping écht niet altijd bloot. Zeker als het weer wat minder is, wordt dit niet van je verwacht. En ook tijdens feestavonden in de kantine heb ik nog nooit iemand zonder kleren gezien. Veel mensen gaan naar de sauna, waar je in de meeste gevallen ook bloot bent. Je kunt de camping daar mee vergelijken. Op ons terrein staat ook een saunacabine. Wanneer je eruit komt, kun je lekker meteen gaan zwemmen. Bij ons heel normaal om dat ook bloot te doen.”
Tieners
Bij slecht weer kan iedereen terecht in verenigingsgebouw De Klepkooi. Daar is afleiding voor jong en oud. De activiteitencommissie organiseert het hele seizoen grote en kleine evenementen. En voor de jeugd is er een speciaal programma met in het hoogseizoen dagelijks spelletjes. “Sinds twee jaar hebben we een speciaal animatieteam voor de kinderen”, vertelt Mark. “Speciaal voor tieners hebben we een gezellige tienerruimte waar ze lekker kunnen chillen of gamen. Daarnaast organiseren we bijvoorbeeld disco-avonden, schuimparty’s en avondspellen. En het pakt goed uit allemaal, want er komen steeds meer jonge gezinnen met kinderen en tieners op de camping. In het begin houden ze hun kleding vaak nog aan, maar dat duurt meestal niet lang. Ze vinden het hier geweldig!”
Snel droog
Veel mensen hebben volgens Marco en Mark een verkeerd beeld van wat er gebeurt op een blootcamping. “Op de open dag hopen we die beeldvorming positief te veranderen. Ik merk dat mensen naturisme vaak met seks associëren. Daar heeft het uiteraard helemaal niets mee te maken. We bekijken elkaar niet, maar respecteren elkaars leefwijze en opvattingen. Iedereen wordt geaccepteerd zoals hij of zij is.” Op de vraag waarom bloot recreëren nou zou prettig is, antwoordt Marco: “Je voelt elk zuchtje wind op je lichaam; een fijn gevoel dat iedereen eens zou moeten ervaren. En na een duik in het zwembad zit je niet met die natte zwembroek; je bent snel weer droog.” Mark voegt er nóg een voordeel aan toe: “Je wordt mooi egaal bruin”, lacht hij.

Nieuwsgierig geworden? Kom zondag 3 juni tussen 10.00 en 17.00 uur naar de open dag. Leden van de vereniging staan klaar om een rondleiding te geven en om vragen te beantwoorden. De toegang is gratis en de kleren hoeven niet per se uit! Voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten, zoals eierkoeken versieren en knutselen. De camping is gelegen aan het Gouwtje 9a in Midwoud. Wie op de open dag lid wordt van De Vrije Vogels, krijgt vijftig procent korting. Meer informatie: www.devrijevogelsnfn.nl/ . Kijk ook op Facebook: Jvv Jeugd Vrije Vogels .

Artikel geplaatst op donderdag 24 mei 2018 - 10:40

Foto's